Bir İngiliz düşünce kuruluşu Fars Körfezi bölgesinde güçlü bir “gölge varlık” geliştirmek suretiyle İngiliz hükümetinin eski emperyalist gücüne dönme planını açığa çıkardı.
İngiltere'nin Körfez devletlerini yeniden işgal etme emperyalist niyeti ifşa oldu
Bir İngiliz düşünce kuruluşu Fars Körfezi bölgesinde güçlü bir “gölge varlık” geliştirmek suretiyle İngiliz hükümetinin eski emperyalist gücüne dönme planını açığa çıkardı.
Bu plan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI) tarafından hazırlanan “Süveyş'in Doğusu'na Dönüş? Fars Körfezi'ne İngiliz Askeri Yerleştirme” başlıklı bir raporda yer aldı.
Bu, İngiltere tarafından halen izlenen, “Orta Doğu'da olanlardan korkmak” olarak tanımlanan politikada bir değişim olarak yorumlandı.
Raporda, “Ordu (Fars) Körfezi çevresinde güçlü bir gölge varlık inşa etmeye niyet ediyor; apaçık bir emperyalist tarzda kapsama değil, ama tesisler, savunma anlaşmaları, dönüşümlü eğitim, transit ve atlama noktalarıyla akıllı bir mevcudiyet”, denildi.
İngiliz emperyalizmi Fars Körfezi bölgesini İngiltere'nin emperyalist askeri gücü altındaki birçok ülke bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra, 1971'deki Doğu Süveyş kararını takiben terk etti.
Rapora göre, İngiliz hükümeti Orta Doğu bölgesindeki arttırılmış mevcudiyetin “Arap (İslami) Uyanış dalgasındaki bu bölge boyunca sosyal fırtınaların türbülansı” nedeniyle mantıklı olacağına inanıyor.
Rapor İran'ın barışçıl nükleer enerji programını da İngiltere'nin politika değişiminin ardındaki başlıca motivasyon olarak yansıtıyor.
Doküman, “Açıkçası, bütün (Fars) Körfezi bölgesi için acil güvenlik endişesi İran'ın nükleer programının gelecekteki yönelimidir”, iddiasında bulunuyor.
Rapor özellikle İsrail'in Siyonist rejiminin İran İslam Cumhuriyeti'nin gücü ve bölgedeki etkisi korkusunu not ediyor.
Bu arada, rapor İngiliz emperyalizminin bir diğer gerçek niyetini de açığa çıkarıyor; ülkenin yaklaşan 11. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İran'ın iç işlerine müdahale etmek.
Raporda, “… İran da, yaklaşan ulusal seçimlerde istikrarsız bir döneme giriyor.”, deniliyor.
Çalışma, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el Esad'ın hükümetini de “bölgesel istikrarsızlıkta kayda değer bir faktör” olarak anıyor.
Enstitü, “Bir karar noktasına yaklaştığı görülen (Fars) Körfezine yönelik savunma ve güvenlik konusundaki kayda değer tutum değişikliğinin her ikisi de makul ve mantıklıdır”, diyerek, en son hükümet politikasının analizi hakkındaki sonuçlarını temellendiriyor.
Rapora göre bu, İngiliz hükümeti askeri ekibini, onları İngiltere'ye döndürmekten çok daha etkili olacağından, Afganistan'dan Fars Körfezi kıyı devletlerine yerleştirmeye karar verdi, anlamına geliyor.
medyasafak.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder